Reklama
 
Blog | Adéla Válková

Feminismus českých nácků

Ve změti internetových diskusí a příspěvků je těžké určit, zda některý z pokusů o argument ze strany odpůrců „imigracace“ stojí za podrobnější rozbor. Jeden si ale větší pozornost rozhodně zaslouží. Mnoho uživatelů totiž rádo upozorňuje, že pokud Česká republika přistoupí k pomoci jakémukoliv množství uprchlíků, výsledkem bude, že tito uprchlíci „znásilní naše ženy a dívky“. Vpustit tyto osoby na území českého státu se tedy rovná trestuhodné bezohlednosti, ne-li morálnímu zločinu.

Bez nejmenší znalosti kontextu by člověk možná zajásal. Sexuální násilí na ženách se konečně stalo předmětem odsouzení a veřejné debaty. A nejen to – z vlastního popudu na něj upozorňují muži! Zdálo by se, že v oblasti osvěty o sexuálním násilí došlo k nevídanému pokroku. O to větší je to škoda, že tento argument je prorostlý předsudky, neznalostí a nenávistí do takové míry, že jeho kořen nemůže samostatně stát.

Už jen z jazykového hlediska je zřejmé, že něco není v pořádku. „Naše“ ženy a dívky – komu ale patří? Českému národu, tedy českým mužům? Tato představa je minimálně děsivá. Především ale svědčí o tom, že s domnělým feminismem českých nácků to zase tak vřelé nebude. Namísto vyžadování obecně platného respektu k ženám reagují jako dítě ve školce, které chtělo zašlápnout brouka, ale jeho kamarád to udělal dřív, a tak s pláčem žaluje. Nehonosí se morální svrchovaností, nýbrž narušením autonomie vlastní zlomyslnosti.

Především ale pomoc lidem v zoufalé životní situaci k hromadnému znásilňování žen v České republice nepovede. Není možné a ani žádoucí popírat, že se spousta zemí mimo Evropu potýká s velmi vážným porušováním práv žen. Věcná kritika těchto kultur je nezbytná. Pokud ale naše země nabídne pomocnou ruku skupině lidí prchající před terorem ve vlastní zemi, je poněkud konspirativní předpokládat, že mužští členové této skupiny začnou brázdit ulice a soutěžit o největší počet penetrací českých žen proti jejich vůli.

Protože lež se špatně prokazuje, volí IVČRN a podobná uskupení efektivnější metodu: pravdu ze lži jednoduše vytvoří. Příkladem za všechny může sloužit zmanipulovaná kampaň Lékařů bez hranic v Africe, která byla kreativně přetvořená v plakát vyzývající k sexuálnímu násilí na finských ženách. Z norské holčičky, která prý byla opakovaně znásilněná muslimy, se zase vyklubala „Dívka držící chipsy a sladkosti“ z reklamní fotobanky.[1] S heslem „co není, může být“ se čeští pseudovlastenci neštítí odklonit od proudu jakkoliv seriózní veřejné diskuse a chrlí amatérskou, ale vysoce účinnou propagandu snadno se uchycující na orné půdě strachu.[2]

Zajímavé také je, že pokud si na tento fakt dovolí v internetové diskusi upozornit žena, velmi často se dozví, že by ji měl nějaký uprchlík znásilnit, aby si uvědomila pravdu. Když jsem tak před časem podotkla, že nošení šátku na hlavě není predispozice nevyhnutelně ústící v masové vraždění, bylo mi sděleno, že se v mém případě jedná o exhibicionistku, „která potrebuje jednak jeste trochu “ vyrúst“ a nebo byt nejakymi muslimy brutálne znasilnena…..aby konecne pochopila!!!![3]“.  Toto je osud, který s velkou pravděpodobností potká většinu uživatelek účastnících se internetových diskusí. Nevím, jak ostatní ženy, ale já osobně jsem z toho zmatená. Má mě tedy ten imaginární uprchlík znásilnit, nebo nemá? Nevypadá to, že by v tom čeští nácci měli jasno.

Jedno ale jasné je. Ať už Česká republika přijme libovolný počet lidí prchající před válkou a zoufalými životními podmínkami, statistika ukazuje, že se sexuálnímu násilí dost možná nevyhnu. Jeho pachatelem ale nebude uprchlík – bude to průměrný český muž. Podle zprávy společnosti proFem Policie ČR od ledna do srpna 2014 evidovala 478 skutků znásilnění, tedy téměř 2 znásilnění denně. Předpokládá se ale, že hlášených je pouze 8% znásilnění, a znásilnění v rámci rodiny či partnerství je nahlášeno jen ve 3% případů. [4]  Je tedy zřejmé, že počet obětí je mnohonásobně vyšší. Ve chvíli, kdy se na území České republiky nachází 458 229 cizinců – ať už dlouhodobě nebo přechodně – a tři největší skupiny (Ukrajinci, Slováci a Vietnamci) dohromady tvoří 260 030, zatímco například Syřanů je v Česku 933[5], nejspíš ani Adam B. Bartoš nenalezne přesvědčivý důkaz o tom, že za tato znásilnění je zodpovědná „horda nadržených negrů placených z USA“[6]. Sexuální násilí navíc není nový fenomén. Kde byli ale po desítky let všichni slušní Češi bojující za práva žen? Kde jsou teď, když se debata o sexuálním násilí na ženách konečně dostává do popředí? Odpovídá Ondřej Souček komentující fakt, že bílý americký hokejista je vyšetřován za znásilnění:

11811298_541430022671876_5114109916970193259_n[7]

Z této reality vyplývá jedna velmi znepokojující skutečnost. Pro danou skupinu obyvatel není násilí na ženách tím problémem, který by jim v noci nedával spát. Je to myšlenka, že by je mohl znásilnit někdo jiný než český bílý muž. Slušný Čech raději snese souseda, který mlátí či ponižuje svou manželku, než aby sdílel plot s někým, kdo se narodil v jiné zemi. A proto Čechy Čechům, a české ženy – taky Čechům.

Když se smíchá buranství, misogynie a český extrémní nacionalismus, výsledek rozhodně stojí za to. Znepokojující je ale stále se rozšiřující lhostejnost k podobným projevům, nebo hůř i jistá míra tolerance. Možná se není čemu divit v zemi, kde nejvíce občanů oslovil prezidentský kandidát, který přirovnal znásilnění k evoluční výhodě[8]. Je ale načase, aby se reakcionáři přestali schovávat za štít feminismu, který poté, co splní svou funkci, za rohem odhodí. Patriarchální a rasistický feminismus není feminismus. Hrou na bojovníky za ženská práva čeští nácci jen prohlubují svou ubohost, která se čím dál více zdá bezedná.

 

 

[1] http://zpravy.idnes.cz/hoaxy-o-muslimech-a-uprchlicich-d3t-/domaci.aspx?c=A150720_091403_domaci_zt

[2] Zajímavou analýzu propagandy IVČRN přinesl týdeník Respekt: http://www.respekt.cz/politika/jak-se-siri-nenavist-pripad-islam-v-cr-nechceme

[3] Slušnou češtinu ponechávám pro autentičnost.

[4] http://www.profem.cz/shared/clanky/104/ZDE.pdf

[5] Stav k 30. červnu 2015. http://www.mvcr.cz/clanek/cizinci-s-povolenym-pobytem.aspx. Migranty bez povoleného pobytu Česká republika systematicky vyhošťuje.

[6] http://www.respekt.cz/fokus/adam-b-bartos-hrozba-opratkou-je-v-poradku

[7] Na příspěvek upozornila skupina Proti projevům nenávisti na FB.

[8]Předvolební duel z 18. ledna 2013, ke shlédnutí na https://www.youtube.com/watch?v=sX4MG6_lX8w Výrok od 35. minuty.

Reklama